همراه بورس

چگونه در بورس ثبت نام کنیم؟ 0 تا 100 ثبت نام در بورس

چگونه در بورس ثبت نام کنیم؟ اگر از آن دسته افرادی هستید که دوست دارند با سرمایه‌گذاری در بازار بورس اوراق بهادار سود زیادی به‌ جیب بزنند، قبل از هر عملی باید پاسخ این سوال را بدانید.

بحث کسب صلاحیت است! همان‌طور که برای عضویت در هر مجموعه‌ای باید یکسری اقدامات مشخص را انجام دهید تا بتوانید از مزایا و امکانات آن مجموعه بهره‌مند شوید، برای انجام معامله در بازار بورس هم باید اول از همه عضویت یا همان ثبت نام در بورس را یاد بگیرید. آیا می‌توانید بدون ثبت نام در دانشگاه سر کلاس‌ها بروید و دانش‌اندوزی کنید؟!! پاسخ منفی است. این موضوع راجع به انجام معاملات در بازار بورس هم وجود دارد.

حقیقت این که انجام این کار آنی نیست و کمی زمان می‌برد. البته در مجموع کار سختی پیشِ روی‌تان نیست و فقط کافی است مطابق توضیحاتی که در این متن آورده‌ایم عمل کنید. اولین اقدام دریافت کد بورسی است.

دریافت کد بورسی از کارگزاری

 

یکی از لازمه‌های اصلی ثبت نام در بورس و فعالیت و انجام معامله در بازار بورس اوراق بهادار، داشتن کد بورسی – به آن کد معاملاتی هم می‌گویند – است. همان‌طور که برای رانندگی کردن، داشتن گواهینامه ضروری است، برای معامله و به‌دنبال آن کسب سود از بازار بورس هم داشتن کد بورسی ضرورت دارد. بیایید کمی بیشتر با ماهیت این کد آشنا شویم.

 
 

کد بورسی چیست؟

اجازه دهید این بخش را با یک سوال شروع کنیم؟ کد ملی چیست؟ یک عدد 9 رقمی که برای هر شهروند ایرانی منحصر‌به‌فرد است.

یک سوال دیگر هم بپرسیم؟ این کد چه فایده‌ای دارد؟ باید بگوییم در واقع این سیستم برای شناسایی بدون مشکل هر فرد طراحی شده است. مثلاً ممکن است هزاران محمد محمدی در ایران وجود داشته باشند که حتی نام پدر یکسانی دارند. زمانی که بخواهیم از میان این همه تشابه اسمی یک فرد مشخص را پیدا کنیم، از اعداد کمک می‌گیریم؛ چراکه کد ملی هیچ دو نفری یکسان نیست!

کد بورسی هم چنین ماهیتی دارد. افرادی فرآیند ثبت نام در بورس را انجام داده‌اند، علاوه‌بر نام و نام خانوادگی‌شان، کد بورسی هم دارند که شناسه اصلی آن‌ها محسوب می‌شود. لازم به ذکر است که کد بورسی هم مانند کد ملی برای هر شخص منحصر‌به‌فرد است؛ یعنی هیچ 2 محمد محمدی‌ای وجود ندارند که کد بورسی یکسان داشته باشند.

می‌پرسید چطور می‌توان کد بورسی گرفت؟!!

دریافت کد بورسی از طریق کارگزاری‌های معتبر

برای دریافت کد بورسی باید از طریق کارگزاری‌های رسمی، معتبر و مورد تائید سازمان بورس اوراق بهادار کشور اقدام کنید.

دریافت این کد هم برای اشخاص حقیقی ممکن است و هم برای اشخاص حقوقی. از آنجایی که عموم مخاطبان ما در این مقاله افراد تازه‌کار هستند، بیشتر آموزش‌مان را حول محور اشخاص حقیقی تنظیم کرده‌ایم. البته دریافت کد بورسی برای شرکت‌ها یا همان اشخاص حقوقی تفاوت زیادی با انجام این کار برای اشخاص حقیقی ندارد. فقط مدارکی که لازم است تفاوت دارد.

صحبت از مدارک مورد نیاز شد. برای دریافت کد بورسی، باید مدارک زیر را به کارگزاری منتخب‌تان تحویل دهید:

  1. اصلی و کپی شناسنامه (صفحه اول و صفحات توضیحات)
  2. اصل و کپی کارت ملی (اگر در صف بی‌پایان دریافت کارت ملی هستید، ارائه رسید کارت هم کفایت می‌کند.)
  3. تکمیل فرم احراز هویت اشخاص حقیقی
  4. شماره حساب بانکی و شماره شبا (بعداً که قصد فروش سهامی را داشته باشید، مبلغ دریافتی وارد این حساب می‌شود.)

اگر یادتان باشد، ابتدای مقاله گفتیم که ثبت نام در بورس، پروسه‌ای زمانبر است. اینجا جایی است که باید صبر کنید! کارگزاری منتخب، مدارک شما را جمع‌آوری کرده برای سازمان بورس اوراق بهادار ارسال می‌کند. سپس این مدارک توسط افراد مسئول مورد بررسی قرار می‌گیرند و در صورت تائید، کد بورسی اختصاصی شما به کارگزاری‌تان فرستاده می‌شود. در نهایت آن‌ها هم این کد را برای شما می‌فرستند و اولین مرحله با موفقیت به اتمام می‌رسد. در ضمن دریافت کد بورسی کاملاً رایگان است و نیازی نیست هیچ مبلغی برای انجام این کار بپردازید.

انجام این پروسه معمولاً 3 روز کاری طول می‌کشد. اجازه دهید روی عبارت معمولاً تاکید کنیم. شاید اتفاقات مختلفی رخ دهند که این روند را طولانی‌تر هم بکنند. کسی چه می‌داند؟!!

قبل از اینکه سراغ مرحله بعدی برویم، بد نیست نکاتی را راجع به کارگزاری‌های بورسی بدانید.

در انتخاب کارگزاری این موارد را در نظر داشته باشید:

108 کارگزاری رسمی و مورد تائید سازمان بورس اوراق بهادار در کشور وجود دارند. از میان این تعداد، برخی از آن‌ها بزرگ‌تر و بالطبع معروف‌تر از باقی آن‌ها هستند. فراموش نکنید که ورود به بازار بورس و انجام معامله در آن، بدون استفاده از کارگزاری ممکن نیست. هنگام انتخاب کارگزاری جهت دریافت کد بورسی، نکات زیر را هم در تصمیم‌گیری‌تان دخیل کنید:

  1. تعداد زیاد کارگزاری‌ها، باعث ایجاد رقابت سنگین بین آن‌ها شده است. به همین خاطر کارگزاری‌های مختلف سعی می‌کنند با ارائه امکانات مختلف و گوناگون، گوی رقابت را از رقبا بربایند. از جمله این امکانات و تسهیلات می‌توان به آموزش رایگان بورس و حتی خدمات‌ سبدگردانی اشاره کرد. در زمان انتخاب کارگزاری مدنظرتان، دقت کنید که گزینه نهایی، خدمات موردنیازتان را هم ارائه کند.
  2. سیستم قطعه! تکراری‌ترین جمله‌ای که در ادارات و سیستم‌های داخلی می‌شنویم. کمر سایت و سامانه بسیاری از کارگزاری‌ها – حتی معروف‌ترها – زیر فشار ترافیک زیاد و هجوم کاربران خم می‌شود. اگر می‌خواهید هنگام نیاز بلافاصله و بدون معطلی معامله کنید، کارگزاری‌ای را انتخاب کنید که سامانه آنلاین قدرتمندی داشته باشد.
  3. کارگزاری مثل همسرتان نیست که به آن تعهد 100 درصد داشته باشید! یعنی اگر در کارگزاری X ثبت نام کرده‌اید، هیچ منعی برای ثبت نام در کارگزاری Y یا حتی Z وجود ندارد و می‌توانید از همه آن‌ها به‌صورت همزمان خدمات دریافت کنید.
  4. یادتان باشد که کد بورسی فقط 1 بار صادر می‌شود و نیازی نیست با هر ثبت نام در بورس منتظر دریافت کدی جدید باشید. اتفاقاً با داشتن کد بورسی، فرایند ثبت نام با سرعت بسیار بیشتری انجام می‌شود، تقریباً آنی و لحظه‌ای.

داشتن اطلاعات راجع به کارگزاری‌ها به همین اندازه کفایت می‌کند. پرداختن بیشتر به آن فقط باعث می‌شود از بحث اصلی‌مان دورتر شویم. بیاید سراغ مرحله بعد برویم: سامانه جامع اطلاعات مشتریان!

ثبت نام در سامانه سجام

ضرورت دوم ثبت نام در بورس: ثبت نام در سجام! بدون ثبت نام در سجام، فرایند ثبت نام در بورس و کسب مجوز انجام معامله ناقص می‌ماند. قطعاً لازم است که با این سامانه بیشتر آشنا شویم. البته به همان شیوه پارتیزانی! اشاره کوتاهی به آن داریم، به‌قدری که از بحث اصلی هم دور نشویم.

که با دانلود و عضویت در اپلیکیشن همراه بورس می‌توانید این مرحله را به سادگی هر چه تمام تر انجام بدهید.

سامانه سجام چیست؟

این کلمه مخفف عبارت سامانه جامع اطلاعات مشتریان است. همان‌طور که از نام کامل آن مشخص است، این سامانه دیتابیسی از اطلاعات مختلف افراد حاضر در بازارهای مختلف سرمایه – مثل بورس اوراق بهادار – است. اطلاعاتی مانند نام و نام خانوادگی، محل سکونت، اطلاعات حساب بانکی و …

خیلی درگیر چیستی این سامانه نشوید، همینقدر بدانید که برای ثبت نام در بورس و شروع فعالیت خود، حتماً باید در این سامانه ثبت نام کنید.

چگونه در سجام ثبت نام کنیم؟

حالا که فهمیدیم برای ثبت نام در بورس لازم است در سجام نیز ثبت نام کنیم، قدم به قدم ثبت نام در سجام را با یکدیگر بررسی می‌کنیم:

این فرایند بسیار ساده است، فقط مراحلی که به آن‌ها اشاره می‌کنیم را به ترتیب انجام دهید.

  1. وارد سایت sejam.ir شوید و روی گزینه ثبت نام در سجام کلیک کنید.
  2. در صفحه جدید با عنوان قابل توجه فعالان بازار سرمایه مجدداً در انتهای صفحه روی گزینه آبی‌رنگ ثبت نام در سجام کلیک کنید.
  3. در صفحه جدید شماره تلفن همراه‌تان را وارد کنید و پس از کلیک کردن گزینه دریافت کد تائید، منتظر آمدن این کد بمانید.
  4. پس از وارد کردن کد تائید در فیلد مربوطه، از بین گزینه‌های موجود در فیلد دوم، گزینه حقیقی ایرانی را انتخاب و در فیلد سوم کد ملی‌تان را وارد کنید. در نهایت روی گزینه تائید کلیک کنید.
  5. قسمت بعدی مربوط به اطلاعات نماینده است. شما هم می‌توانید برای خودتان در سجام ثبت نام کنید و هم می‌توانید به‌عنوان نماینده فرد دیگری و از طرف او این کار را انجام دهید. اگر حساب برای خودتان است، گزینه اصیل و در غیر این‌صورت گزینه نماینده قانونی را انتخاب کنید. (اگر به‌عنوان نماینده، قصد ثبت نام فرد دیگری در این سامانه را داشته باشید، کار کمی پیچیده‌تر می‌شود.) بعد از انتخاب، روی گزینه تائید/ادامه گام بعدی کلیک کنید.
  6. بر خلاف دریافت کد بورسی که رایگان بود، ثبت نام در سجام 10 هزار تومان ناقابل هزینه دارد. در این مرحله باید این مبلغ را بپردازید.
  7. سپس در این مرحله سامانه از شما اطلاعات شخصی‌تان را منطبق با کارت ملی و شناسنامه‌ می‌خواهد. حد کد پستی هم حتماً باید با کدی که روی کارت ملی قرار دارد منطبق باشد.
  8. در مرحله بعدی باید کد بورسی‌ای که 3 روز کاری منتظر آن بودید را وارد کنید. همان کد منحصر‌به‌فردی که بالاتر راجع به آن صحبت کردیم.
  9. فرمی که در صفحه بعد وجود دارد، مربوط به اطلاعات شغلی شما است. مواردی مثل نام شغل، محل کار، سِمَت و … جزو اطلاعاتی هستند که باید در این فرم وارد کنید.
  10. صفحه بعد از فرم اطلاعات شغلی، صفحه مربوط به اطلاعات مالی است. پس از تکمیل آن سراغ صفحه بعد بروید.
  11. این صفحه مربوط به اطلاعات حساب‌های بانکی است. همان حساب‌های که قصد دارید با آن‌ها در بازار سرمایه و علی‌الخصوص بازار بورس اوراق بهادار فعالیت کنید. توجه داشته باشید که حساب‌ها حتماً باید متعلق به شخص شما باشند.
  12. مرحله آخر فرم صحت اطلاعات است که در آن باید تمام اطلاعاتی که قبلاً وارد کرده‌اید را بررسی کنید. اگر ایرادی در اطلاعات مشاهده کردید، آن را اصلاح کنید و کار تمام است.

پس از تکمیل ثبت نام، جهت تائید صحت اطلاعات از نهادهای مربوطه استعلام گرفته می‌شود و اگر مشکلی در کار نباشد، یک کد رهگیری 10 رقمی به شماره تلفن همراه‌تان از طریق پیامک (SMS) ارسال می‌شود.

حالا باید هویت‌تان تائید شود.

احراز هویت از دو روش

اگر تمام اطلاعات خواسته شده در سامانه سجام را به دروغ وارد کرده باشید تکلیف چیست؟ یعنی اگر یک شخصیت خیالی درست کرده باشید یا حتی بدتر از آن، شخصیتی را جعل کرده باشید، چه کسی پاسخگو است؟!!!

به همین خاطر است که بعد از ثبت نام در سامانه سجام، نیاز به احراز هویت وجود دارد. احراز هویت یعنی اصالت‌سنجی اطلاعاتی که وارد کرده‌اید و انجام آن از دو راه ممکن است.

1) احراز هویت حضوری

راه‌های قدیمی به قوت خود باقی هستند. راه اول و اصلی احراز هویت پس از ثبت نام در سجام، مراجعه به دفاتر منتخب پیشخوان دولت است. قبل از اینکه برای مراجعه حضوری شال‌و‌کلاه کنید، کارت ملی و کد رهگیری 10 رقمی‌تان را آماده کنید. برای انجام فرایند داشتن این دو ضروری است.

2) احراز هویت غیرحضوری

اینترنت تمام دنیا را تغییر داده است. اگر کاری به تمام دنیا نداشته باشیم و بخواهیم روی موضوع خودمان تمرکز کنیم، خوب است بدانید که حتی فرایند احراز هویت را هم می‌شود به کمک اینترنت انجام داد. این کار از طریق اپلیکیشن‌های مختلفی مثل سیگنال، آپ و اپلیکیشن برخی از کارگزاری‌ها ممکن است.

بعد از تکمیل احراز هویت، می‌توانید سرمایه‌گذاری را شروع کنید. از آنجایی که قرار است این مقاله آموزش کامل ثبت نام در بورس تا معامله در آن باشد، خیلی کوتاه راجع به چگونگی خریدوفروش سهم هم توضیح می‌دهیم.

بعد از ثبت نام در بورس، چگونه در بازار بورس اوراق بهادار معامله کنیم؟

یادتان است در بخش اول ثبت نام در بورس باید یک کارگزاری انتخاب می‌کردید تا از طریق آن بتوانید کد بورسی دریافت کنید؟! خب کارگزاری‌ها فقط محدود به ارائه کد بورسی نیستند. در واقع برای انجام هرگونه معامله یا خریدوفروشی در بازار بورس، باید از طریق کارگزاری‌ها اقدام کنید.

طرز کار کلی بازار بورس مشخص است. خرید و فروش سهام شرکت‌های مختلف! انجام این کار به‌واسطه کارگزاری‌های از 4 روش ممکن است.

1) مراجعه حضوری و ثبت درخواست خرید یا فروش سهم

سنتی‌ترین شیوه همین مراجعه حضوری است. در این روش باید کفش‌های‌تان را بپوشید و به نزدیک‌ترین شعبه کارگزاری‌ای که در آن ثبت نام کرده‌اید بروید. سپس باید فرم سفارش خرید یا فروش را ثبت کنید و در نهایت فرم را به مسئول مربوطه در کارگزاری تقدیم کنید. دیگر باقی کارها برعهده کارگزاری است و آن‌ها در زمان معاملات، درخواست شما را اجرایی می‌کنند.

2) خریدوفروش از طریق تلفن

ثبت سفارش از طریق تلفن، یک مرحله پیشرفته‌تر از حالت مراجعه حضوری است. حداقل این روش به کمک یکی از قدیمی‌ترین اختراعات بشر انجام می‌شود؛ یعنی تلفن! برای معامله کردن توسط تلفن، باید با شماره کارگزاری خود تماس بگیرید (معمولاً تلفن‌های گویا)، سپس با استفاده از نام کاربری و کلمه عبوری که در اختیارتان قرار دارد، سفارش خرید یا فروش سهم را ثبت کنید.

3) خریدوفورش از طریق اینترنت

روش امروزی و مدرن انجام معامله در بازار بورس، پشت مانیتورها و به کمک اینترنت انجام می‌شود. در این روش هم باید به سایت کارگزاری‌ انتخابی‌تان مراجعه کنید و با استفاده از نام کاربری و کلمه عبور، درخواست‌تان را ثبت کنید. سپس اعضای تیم این کارگزاری، در ساعات معاملات درخواست شما را اجرا می‌کنند.

4) خریدوفروش مستقیم از طریق سامانه معاملات آنلاین (برخط)

در این روش همه‌چیز دست خودتان است و کارگزاری فقط پنل سامانه را در اختیارتان قرار می‌دهد. به این ترتیب می‌توانید در ساعات معاملات (9صبح تا 12:30 ظهر) وارد سامانه شوید و خریدوفروش‌های مدنظرتان را انجام دهید. اگر مبتدی هستید، به‌هیچ‌وجه سمت این روش نروید؛ چراکه انجام معاملات از راه سامانه آنلاین، نیازمند مهارت‌های تحلیلی زیاد است.

جدا از اینکه کدام روش قدیمی است و کدام روش جدید، آن روشی را انتخاب کنید که برایتان راحت‌تر است.

سخن پایانی

بازار بورس می‌تواند سکوی پرتاب شما باشد. وقتی با سرمایه‌ای اندک وارد این بازار شوید و سودهای هنگفت به دست آورید …، مگر بهشت همین شکلی نیست؟!! اما رسیدن به سودهای قابل‌توجه فقط هنگامی ممکن می‌شود که دانش کافی را در این زمینه داشته باشید.

فعالیت حرفه‌ای در بازار بورس اوراق بهادار هم مانند تمام بازارهای دیگر سرمایه، نیازمند دانش و اطلاعات بسیار است. شاید فکر می‌کردید ثبت نام در بورس را که یاد بگیرید دیگر همه‌چیز روی غلطک می‌افتد؛ اما تازه شروع کار است.

بخوانید، یاد بگیرید و تجربه کنید! به این ترتیب می‌توانید به‌مرور دانش کافی را برای انجام معامله‌های سودآور کسب می‌کنید.

اگر از مرحله‌ی ثبت نام در بورس عبور کردید برای آشنایی بیشتر با بازار بورس اوراق بهادار به بخش آموزش سایت ما مراجعه کنید. همچنین می‌توانید در اینستاگرام همراه بورس به آدرس hamrahbours.ir@ با آموزش‌های ما همراه باشید.